Płyty gazowe do zabudowy są ciągle najpopularniejszym i najczęściej montowanym w naszych kuchniach urządzeniem do gotowania, smażenia i pieczenia potraw. Dla wielu osób tradycyjny płomień jest tak nieodłącznym elementem procesu podgrzewania, że nie wyobrażają sobie gotowania w inny sposób. Dlatego w ofercie naszego sklepu można znaleźć wiele modeli płyt do zabudowy wyposażonych w emitujące niebieski płomień palniki gazowe. Jeśli chcesz wyposażyć swoją kuchnię w takie urządzenie, poniżej znajdziesz wskazówki, które pomogą Ci dokonać właściwego wyboru.
Nowoczesne płyty gazowe do zabudowy to bardzo bezpieczne urządzenia
Oferowane przez MPM nowoczesne płyty gazowe zostały wyposażone w szereg technologicznych zabezpieczeń. Dzięki tym rozwiązaniom znacznie ograniczone lub całkowicie wyeliminowane zostało ryzyko wystąpienia nieoczekiwanych i niepożądanych zdarzeń. Czujnik płomienia odcina dopływ gazu do palnika, jeśli tylko wykryje, że z jakiegoś powodu zgaśnie ogień. Dzięki temu wyeliminowana została możliwość ulatniania się gazu, gdy z pozostawionego bez nadzoru naczynia wykipi woda i zaleje palnik.
Innym rodzajem zabezpieczenia, które stosowane jest w płytach gazowych do zabudowy, są zawory odcinające. Tego typu urządzenie jest instalowane w przewodzie gazowym dostarczającym paliwo gazowe do pieca. W przypadku wycieku gazu zawór odcinający odetnie jego dopływ, zapobiegając w ten sposób wynikającemu z tego faktu zagrożeniu.
Dlaczego płyty gazowe do zabudowy są tak popularne
Choć od dłuższego czasu na rynku obecne są płyty elektryczne, które oferują znacznie większe możliwości zautomatyzowania różnych metod podgrzewania posiłków, duża grupa klientów jest wierna tradycji i ciągle preferuje gazowe płyty do zabudowy. Jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy jest przekonanie, że tylko dzięki wysokiej temperaturze, jaka może zostać dostarczona przez płomień gazu, można odpowiednio smażyć w woku lub innych naczyniach żeliwnych. Wielu mistrzów sztuki kulinarnej przekonuje, że wyrafinowany smak i aromat najwyżej ocenianych potraw można osiągnąć tylko dzięki płomieniom z palnika gazowego.
Dodatkowym atutem, który ciągle przekonuje miłośników tradycyjnych palników gazowych, jest możliwość szybkiej optycznej oceny wielkości płomienia i zdolność do szybkiej zmiany jego ustawienia. Często podkreślana przez naszych klientów jest również bardzo szybka reakcja, jaką uzyskuje się na zwiększenie, zmniejszenie lub całkowite odcięcie dopływu gazu do palnika. Szybkość, z jaką płyty gazowe do zabudowy reagują na ruch pokrętła, jest trudna do zrealizowania przez urządzenia elektryczne.
Bardzo ważnym powodem popularności płyt gazowych, który trudno zakwestionować, jest niska cena gazu (szczególnie jeśli jest on dostarczany z sieci miejskiej) oraz wyraźnie niższa cena samych urządzeń. Wprawdzie elektryczne płyty indukcyjne wytwarzają ciepło, którego koszt jest porównywalny, jednak płyta elektryczna kosztuje nawet kilka razy więcej, niż płyta gazowa do zabudowy.
Płyty gazowe do zabudowy mają też swoje wady
Porównując nowoczesne płyty elektryczne i gazowe, często podkreśla się większe wymagania tych ostatnich, jeśli chodzi o utrzymanie ich w czystości. Konieczność stosowania specjalnego zawieszenia rusztu, na którym ustawia się naczynia na płycie gazowej, rzeczywiście sprawia znacznie większy kłopot przy każdej próbie dotarcia do powierzchni, na którą podczas gotowania lub smażenia zawsze może się coś wylać.
Urządzenia marki MPM stanowią znaczny krok naprzód w kwestii ułatwienia mycia i czyszczenia płyty. Dzieje się tak dzięki temu, że ich producent stosuje w wielu rozwiązaniach płytę szklaną, lub wykonaną ze stali nierdzewnej jako główny element wykończenia warstwy znajdującej się pod palnikami. Również dostęp do płyty jest znacznie łatwiejszy niż w starszych urządzeniach, dzięki zastosowaniu nowoczesnych rozwiązań pozwalających na bardzo szybki demontaż rusztów.
To wszystko sprawia, że estetyka nowoczesnych płyt gazowych do zabudowy w niczym nie ustępuje tej, którą uzyskuje się, stosując urządzenia elektryczne. Moda na powrót do rozwiązań klasycznych sprawia z kolei, że wiele osób decyduje się na powrót zainstalować w swojej kuchni charakterystyczną płytę gazową, której charakterystyczny niebieski płomyk nie da się zastąpić przez żadną elektroniczną symulację.
Płyty gazowe do zabudowy – estetyka, oszczędność i bezpieczeństwo
Stale utrzymującą się popularność płyty gazowe do zabudowy zawdzięczają wprowadzeniu wielu rozwiązań, które znacznie podniosły poziom ich technologicznego zaawansowania. Nie bez znaczenia jest również znaczne zwiększenie bezpieczeństwa i komfortu ich obsługi. Wielu profesjonalnych kucharzy często podkreśla, że płomień gazowy daje im znacznie większy poziom kontroli nad wszelkimi sposobami termicznej obróbki wielu potraw. To główne przyczyny, dla których gotowanie, smażenie i pieczenie na gazie jest ciągle najpopularniejszym sposobem przyrządzania domowych posiłków.