Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym szefem kuchni, czy kucharzem eksperymentującym w domowym zaciszu, wysokiej jakości patelnia jest nieodzownym pomocnikiem w Twojej kuchni. Patelnie to przecież stali towarzysze codziennych kulinarnych podbojów. Właściwie wybrane pozwolą Ci zamienić zwykłą potrawę w prawdziwą kulinarną rozkosz. Dlatego warto zainwestować w taką, która spełni wszystkie Twoje wymagania i wytrzyma próbę czasu.
Smażenie i pieczenie może sprawiać wiele przyjemności i dawać ogromną satysfakcję, gdy masz odpowiedni sprzęt, ale może też zmienić się w prawdziwe katusze, gdy wciąż korzystasz ze słabych rozwiązań starego typu. Dlatego, jeśli zastanawiasz się, dlaczego mimo włożonych starań Twoje popisowe danie mięsne jest nijakie, a przygotowane danie kuchni azjatyckiej nie przypomina tego, co widzisz na zdjęciu w książce kucharskiej, być może nadszedł czas, by w Twojej kuchni zagościły wreszcie dobre patelnie MPM.
Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym szefem kuchni, czy kucharzem eksperymentującym w domowym zaciszu, wysokiej jakości patelnia jest nieodzownym pomocnikiem w Twojej kuchni. Patelnia to jeden z tych kuchennych sprzętów, które są używane niemal codziennie. Dlatego warto zainwestować w taką, która spełni wszystkie Twoje wymagania i wytrzyma próbę czasu.
Jakiego rodzaju patelnie usprawnią Twoją pracę w kuchni?
Zanim podejmiesz ostateczną decyzję, aby kupić dobre patelnie, ustal, jaki rodzaj naczyń kuchennych jest odpowiedni dla płyty grzejnej lub kuchenki, z której korzystasz na co dzień w swojej kuchni. Dobre patelnie mają zawsze na spodzie zamieszczoną informację o kompatybilności. Dzięki symbolom, które tam znajdziesz, wiesz, jakiego rodzaju płyty grzejne lub źródła ciepła są z nimi zgodne i z jakich urządzeń możesz korzystać, używając wybranych modeli.
Patelnie do płyty ceramicznej
Na płycie ceramicznej można używać właściwie każdego rodzaju naczyń i patelni. Gładka i płaska podstawa patelni zapewni najlepszy kontakt z pierścieniem płyty. Patelnie aluminiowe lub ze stali nierdzewnej mogą pozostawiać ślady i rysy na powierzchni płyty, ale łatwo je usuniesz przy najbliższym czyszczeniu.
Patelnie do płyty gazowej
Na płycie gazowej możesz użyć dowolnych patelni. Patelnie z cieńszym dnem nie zatrzymują ciepła tak dobrze, jak te, w których dno jest grubsze. Zwróć na to uwagę, jeśli często przygotowujesz potrawy, które wymagają szybkiej zmiany ilości dostarczanego ciepła.
Patelnie do płyt indukcyjnych
Płyty indukcyjne nie są kompatybilne ze wszystkimi patelniami. Zanim dokonasz zakupu upatrzonej patelni, zorientuj się, czy nadaje się ona do tego rodzaju płyty grzewczej. Jeśli użyjesz niewłaściwej patelni, możesz zapomnieć o usmażeniu ryby czy podgrzaniu pulpecików. Przed złożeniem zamówienia upewnij się, czy wybrane przez Ciebie patelnie mają magnetyczną podstawę. Nawet dobre patelnie aluminiowe lub wykonane z innych metali nieżelaznych będą działać na płycie indukcyjnej tylko wtedy, gdy ich podstawa jest pokryta metalem magnetycznym.
Patelnie aluminiowe
Możesz wybrać patelnię z kutego aluminium z nieprzywierającą powłoką od wewnątrz. Taki sposób wykonania patelni gwarantuje doskonałe przewodzenie ciepła. Gładka i łatwa w czyszczeniu powierzchnia jest odporna na zarysowania i plamy. Jeśli zależy Ci na mniejszej wadze i dobrym przewodnictwie cieplnym, powinny zainteresować Cię dobre patelnie wykonane z aluminium. Nowoczesne wykończenie umożliwia korzystanie z nich na każdego rodzaju płytach grzewczych. Dla pewności spraw jednak oznaczenie w specyfikacji wybranego produktu.
Patelnie mineralne
Ten rodzaj patelni to stosunkowo nowe odkrycie w kuchni. Patelnie minerale charakteryzują się odporną powierzchnią wzmocnioną o mineralne cząsteczki. Nie straszne są im wszystkie rodzaje kuchenek: gazowa, elektryczna, ceramiczna czy indukcyjna. Szczególną zaletą patelni mineralnych jest ich grube dno, które równomiernie rozprowadza ciepło. Modele patelni mineralnych to propozycja dla osób, które głównie gustują w potrawach smażonych.
Patelnie z powłoką non-stick
To dobre patelnie do smażenia i przygotowywania sosów. Nieprzywierająca powłoka zapobiega przywieraniu potraw i zmniejsza zapotrzebowanie na dodatkowy tłuszcz, co docenią wszyscy entuzjaści zdrowego gotowania. Dodatkowym plusem jest to, że patelnie z powłoką non-stick łatwo się czyści.
Woki
Wok to niezbędny element wyposażenia dla miłośników kuchni azjatyckiej. Już jakiś czas temu ten rodzaj patelni szturmem zdobył kuchnie europejskie, a wszystko za sprawą jego wszechstronności — można w nim smażyć, dusić i gotować na parze.
Przy wyborze woka należy wziąć pod uwagę rodzaj płyty grzewczej. Można również wybrać model, który przystosowany jest do wszystkich typów płyt grzewczych. Tradycyjne woki wykonane są z niepowlekanej stali węglowej. Gwarantuje to właściwe i równomierne nagrzanie dna i zapewnia przygotowywanym potrawom uzyskanie odpowiedniej temperatury.
Patelnie grillowe
Patelnie grillowe to przydatny element wyposażenia każdej kuchni. Zwykle są kwadratowe i mają charakterystyczne wgłębienia na powierzchni dna, które gromadzą tłuszcz i wodę, nadając potrawom charakterystyczny smak grilla. Nie tylko świetnie nadają się do mięsa, ale też pomogą Ci czynić cuda z warzywami i chlebem.