Mielenie przypraw tuż przed ich użyciem jest najlepszym sposobem na wydobycie maksimum zamkniętego w nich smaku i aromatu. W ten sposób młynek do mielenia przypraw pomoże Ci znacznie skuteczniej podkreślić i uwydatnić oryginalny smak przygotowywanej potrawy. Świeżo zmielony pieprz, cynamon, a nawet zwykła sól nagle nabiorą niezwykłej mocy. Nie masz młynka? Wystarczy kliknąć i już jutro wybrany model może dołączyć do wyposażenia Twojej kuchni.
W każdym sklepie spożywczym dostępnych jest tak wiele już zmielonych i gotowych do użycia kompozycji smakowych, że można się zastanawiać, czy rzeczywiście młynek do ziół i przypraw jest potrzebny. Czy wiesz, że te wszystkie kolorowe woreczki, które kuszą Cię z półek sklepowych, zostały spakowane kilka tygodni, a może nawet kilka miesięcy temu? Przez cały ten czas ich aromat ulatniał się i słabł, zanim wreszcie trafiły do Twojej potrawy i oddały jej zaledwie ułamek swojego początkowego aromatu.
Mielenie przypraw w domu zamiast kupowania ich już zmielonych może również wydłużyć ich okres przydatności do spożycia. Szybko zauważysz, że lepiej zachowują smak, gdy przechowujesz je w całości i mielisz tuż przed użyciem. Młynek do ziół i przypraw zapewni też znacznie więcej miejsca na Twoją kreatywność, ponieważ możesz tworzyć własne, świeżo zmielone mieszanki o takim składzie, jaki najbardziej Ci odpowiada.
Dlaczego warto mieć młynek do mielenia przypraw?
Główną korzyścią, dla której warto samodzielnie zmielić przyprawy, jest ich świeżość i uzyskany aromat. Zmielone przyprawy możesz przechowywać przez pewien czas, jeśli zadbasz odpowiednio o zapewnienie im odpowiednich warunków. W przeciwnym razie mają tendencję do szybkiej utraty smaku i aromatu (jak te, które kupujesz zmielone w sklepie). Wynika to z faktu, że po zmieleniu przypraw większa ich powierzchnia jest wystawiona na działanie światła i powietrza i w efekcie na odparowanie ich olejków. Używanie młynka do mielenia przypraw tuż przed ich dodaniem do potrawy wyeliminuje ten efekt.
Każdy pasjonat sztuki kulinarnej zna magię przypraw i wie, że wstępnie zmielonym mieszanką brakuje smaku i wymaganej od nich siły aromatu. Młynek do mielenia ziół i przypraw pomoże Ci szybko podnieść swoje umiejętności gotowania i zaimponować znajomym smakoszom. Mielenie przypraw we własnej kuchni jest prostym zajęciem, a uzyskany smak sprawi, że będziesz się zastanawiać, dlaczego wcześniej tego nie próbowałaś.
Oczywiście, że o wiele łatwiej jest kupić butelkę mielonej gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, a nawet czarnego pieprzu w sklepie spożywczym. W rezultacie oszczędzasz tylko trochę wysiłku przy ogromnych kosztach utraty smaku. Używając młynka do mielenia przypraw, pewno już wiele razy przekonałam się, że gdy tylko przyprawy zostaną zmielone, ich moc zaczyna słabnąć. Opakowanie zmielonego kminku, które dziś kupisz, po kilku miesiącach całkowicie straci swój smak.
Całe przyprawy mogą być przechowywane znacznie dłużej bez wpływu na ich moc smakową. Umieść je w nieprzepuszczającym światła słoiku, w ciemnym i chłodnym miejscu, a zachowają swój smak nawet przez rok! A ponieważ przyprawy są najsilniejsze bezpośrednio po zmieleniu, Twoje jedzenie będzie od teraz smakować znacznie lepiej przy mniejszej ilości przypraw, co na dłuższą metę pozwoli Ci na spore oszczędności finansowe.
Czym się kierować wybierając młynek do ziół i przypraw
Skoro już wiesz, jak wielkich zmian w Twojej kuchni możesz dokonać, uzupełniając jej wyposażenie o młynek do ziół i przypraw, pora zastanowić się nad tym, jaki model wybrać. Rzut oka na różne modele dostępne w naszej ofercie pozwala wstępnie podzielić je na młynki ręczne i zasilane zamontowanymi w ich wnętrzu bateriami młynki elektryczne.
Wybór między ręcznymi lub elektrycznymi młynkami do przypraw sprowadza się zazwyczaj do oczekiwanej częstotliwości ich użycia i ilości zmielonej przyprawy, jaka będzie jednorazowo potrzebna. Elektryczny młynek do przypraw świetnie sprawdzi się na przykład w przypadku soli kłodawskiej, która jest używana dość często i zwykle w nieco większej ilości. Do mielenia rzadziej i mniejszej ilości używanego pieprzu lepszym wyborem będzie z kolei młynek ręczny.
Jeśli zdarza się, że potrzebujesz jednorazowo zmielić większą ilość przypraw lub ziół, rozważ wybór któregoś z młynków ostrzowych, które są sprzedawane jako młynki do mielenia kawy. Wśród tego typu urządzeń wybieraj modele, które mają osobny pojemnik do mielenia przypraw. W ten sposób unikniesz wzajemnego przenikania się aromatu kawy i przypraw charakterystycznych dla pieczonych mięs.
Zwróć uwagę na młynki do przypraw, które dostępne są w różnych kolorach. Prawdopodobnie już wkrótce docenisz pełniejszy smak i aromat doprawianych świeżo zmielonymi przyprawami potraw i będziesz chciała mieć osobny młynek do różnych zastosowań. Rozróżnianie różnych przypraw po kolorze młynka, w którym się znajdują to całkiem niezły pomysł, prawda?