Zdrowe odżywianie jest jedną z podstaw zdrowego trybu życia. Kiedy przeanalizujesz sprzyjające utrzymaniu szczupłej sylwetki i wysokiej sprawności wskazówki dietetyków, zauważysz, że zdrowa dieta to nie tylko co jemy, ale także, jak te posiłki zostały przygotowane. Nowoczesne urządzenia do gotowania: kombiwary, wolnowary i garnki ciśnieniowe stają się coraz bardziej popularnym elementem wyposażenia zdrowej kuchni. Nie masz jeszcze takiego urządzenia? Sprawdź, które warto wybrać.
Kombiwary – urządzenia do gotowania, pieczenia i smażenia
Kombiwary to nowoczesne urządzenia do gotowania i innych sposobów przygotowania gorących potraw, które cieszą się coraz większą popularnością, a ich oferta stale się powiększa. Niektórzy nasi klienci rezygnują nawet ze standardowego piekarnika i wybierają kombiwar, co pozwala im zaoszczędzić sporo miejsca w małej kuchni. Co zatem sprawia, że kombiwary są tak wyjątkowe, że mogą zastąpić sprzęt, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie życia?
Jak działa kombiwar, zwany też piekarnikiem halogenowym
Te nowoczesne urządzenia do gotowania składają się z miski żaroodpornej, wentylatora i żarówek halogenowych, które wykorzystują podczerwień do wytwarzania ciepła i dezynfekcji żywności. Wentylator wymusza cyrkulację gorącego powietrza, które zostaje równomiernie rozprowadzone wewnątrz urządzenia i dzięki temu zapewnia każdorazowo uzyskanie doskonałych rezultatów. Nowoczesne piekarniki halogenowe posiadają również rozbudowany panel sterowania, który pozwala korzystać z różnych programów automatycznych i indywidualnych ustawień.
Do czego możesz go użyć?
Pieczenie – kombiwar halogenowy daje szerokie możliwości pieczenia. Może służyć do przyrządzania różnych rodzajów mięsa, warzyw, ryb, zapiekanek, a nawet ciast. Co więcej, piekarnik halogenowy zrobi to szybciej niż standardowy piekarnik, pozwalając na zachowanie większej soczystości mięsa i warzyw.
Smażenie – kombiwar jest idealnym rozwiązaniem dla każdego, kto nie wyobraża sobie życia bez chrupiących frytek i perfekcyjnie usmażonego mięsa (choć wie, że to nie jest najzdrowsza opcja). Kombiwar pozwala na smażenie z niewielką ilością tłuszczu, dzięki czemu nawet dania zazwyczaj odrzucane przez dietetyków będą znacznie zdrowsze.
Grillowanie – dodatkowe akcesoria, takie jak taca grillowa, powiększają już i tak ogromną paletę możliwości kombiwaru, dzięki czemu doskonale nadaje się on do przyrządzania grillowanych ryb, mięs i warzyw.
Gotowanie na parze – masz ochotę na coś zdrowego na obiad? Wlej wodę na spód misy kombiwaru i użyj go do gotowania na parze.
Podgrzewanie jedzenia – nie wiesz, o której Twoje dzieci wrócą do domu, ale wiesz, że będą bardzo głodne? Przygotuj posiłek wcześniej i podgrzej go w mgnieniu oka wtedy, gdy już będziecie siedzieć przy stole – gotowe dania włóż do kombiwaru i wybierz opcję podgrzewania. W ten sposób zawsze możesz podawać pyszne i gorące posiłki.
Rozmrażanie – dzięki szerokiemu zakresowi regulacji temperatury urządzenie nadaje się również do rozmrażania ryb, mięsa czy pieczywa.
Kombiwary to bardzo uniwersalne urządzenia do gotowania, smażenia i pieczenia, które sprawdzają się również w wielu bardzo prostych sytuacjach, takich jak gotowanie jajek na śniadanie czy robienie tostów. Dzięki nim szybkie przygotowanie pożywnych i smacznych śniadań staje się wyjątkowo proste.
Czym różnią się od siebie urządzenia do gotowania
Kombiwary i parowary to nowoczesne urządzenia do gotowania i innych sposobów przygotowywania zdrowych posiłków. Oferują szybkie i łatwe przygotowywanie posiłków oraz możliwość podglądania podczas gotowania, co dzieje się wewnątrz obu z nich, bez konieczności otwierania pokrywy. Zaletą takiego monitorowania jest brak zakłóceń w przebiegu obróbki cieplnej zdrowych potraw.