Mrożenie - doskonały sposób na zachowanie smaków lata na dłużej.
Latem, gdy promienie słońca ogrzewają ziemię, pojawiają się owoce i warzywa pełne świeżości i smaków. Soczyste truskawki, maliny, brzoskwinie kuszą nas swoim słodkim aromatem, a fasolka szparagowa, botwinka, szparagi wabią delikatnością i kruchością. Owoce sezonowe to bomba witaminowa dla naszego organizmu, dlatego warto je spożywać latem, a także podczas jesienno-zimowych dni. Najlepszym, znanym od wieków sposobem na zachowanie smaków lata jest mrożenie. Przydatne do tego będą odpowiednie sprzęty - zamrażarki. Podpowiadamy, jak prawidłowo mrozić sezonowe przysmaki i który model zamrażarki wybrać.
Przygotowywanie mrożonek z sezonowych produktów to świetny sposób na zatrzymanie ulubionych smaków owoców i warzyw przez cały rok. Kiedy masz ochotę na pyszny koktajl z truskawek albo ciacho z malinami w środku zimy, wystarczy, że wyciągniesz zapasy z zamrażarki. Jednak prawidłowe mrożenie warzyw i owoców wymaga szczególnych warunków, bo na ich świeżość i jakość mają wpływ odpowiednia temperatura i wilgotność. Dlatego warto wybrać odpowiedni sprzęt, który pomoże bezpiecznie przechować sezonowe smaki na zimowe dni.
Jak mrozić warzywa i owoce?
Mrożąc produkty sezonowe, możemy przedłużyć ich przydatność do spożycia, a jednocześnie zachować wartości odżywcze. Należy jednak pamiętać o podstawowych zasadach prawidłowego mrożenia.
1. Przygotuj produkty
Umyj i osusz warzywa i owoce. Pamiętaj, że zepsute, nadgniłe, obite produkty nie nadają się do mrożenia.
2. Zblanszuj
Niektóre produkty tj. kalafior, brokuły, fasola szparagowa, marchewka, groszek, szpinak i jarmuż warto zblanszować przed zamrożeniem. Nie blanszuj pieczarek i cebuli bo ucierp ich konsystencja.
3. Zapakuj i zamroź
Małe owoce i warzywa możesz zamrozić w całości, uprzednio pakując je w odpowiednie pojemniki, natomiast duże pokrój na mniejsze kawałki i dopiero zapakuj do woreczków.
Jakich owoców i warzyw lepiej nie mrozić?
Warto wiedzieć, że są owoce i warzywa, których nie można mrozić, gdyż tracą one swoje walory odżywcze i konsystencję po rozmrożeniu. Mowa tu o produktach o dużej zawartości wody np. ogórek, pomidor, pomarańcze czy arbuz.
Zamrażarka szufladowa czy skrzyniowa – którą wybrać?
Główną funkcją zamrażarek jest utrzymanie niskiej temperatury, która jest niezbędna do skutecznego zamrażania i bezpiecznego przechowywania żywności. Na rynku do wyboru mamy dwa typy zamrażarek wolnostojących - zamrażarki szufladowe i skrzyniowe. Wybór między zamrażarką skrzyniową a szufladową zależy od indywidualnych preferencji, potrzeb przechowywania żywności oraz dostępnej przestrzeni.
Pojemność zamrażarek i funkcjonalne wyposażenie
Zamrażarki skrzyniowe są zazwyczaj większe i bardziej pojemne niż szufladowe. Mają przestronne wnętrza, które pozwalają na przechowywanie większych ilości żywności, zarówno pakowanej w standardowe opakowania, a także tej o nieregularnych i niestandardowych kształtach. Warta polecenia jest zamrażarka MPM-251-SK-08E, która ma aż 246l pojemności użytkowej, co daje Ci swobodę w przechowywaniu sezonowych warzyw i owoców, ale nie tylko. Z łatwością zmieścisz w niej całego indyka, kurczaka, gęś bądź dziczyznę. W wyposażeniu znajdziesz także kosz na drobne produkty. Jeśli masz małą kuchnię, to idealnie sprawdzi się model MPM-102-SK-11E o pojemności 98l, z takimi samymi funkcjami, ale sporo mniejszy gabarytowo. Z kolei zamrażarki szufladowe są wyposażone w poziome szuflady lub przegrody, które umożliwiają łatwy dostęp do przechowywanych produktów. Podział na poszczególne segmenty pozwala szybko posegregować świeże warzywa i owoce. Z łatwością pomieścisz w nich produkty o standardowych wielkościach i regularnych kształtach.
Bezpieczeństwo mrożenia z funkcją winter security
Oba typy zamrażarek: skrzyniowa i szufladowa są przystosowane do utrzymania niskiej temperatury, co jest niezbędne do bezpiecznego zamrażania i przechowywania żywności. Zamrażarka skrzyniowa zazwyczaj utrzymuje równomierną temperaturę na całej swojej powierzchni, zaś zamrażarka szufladowa ze względu na konstrukcję szuflad, może rozprowadzać temperaturę wielostopniowo. Co ważne, zarówno model MPM-251-SK-08E i MPM-102-SK-11E są wyposażone w funkcje winter secruity. Oznacza to, że zamrażarki skrzyniowe działają nawet przy -18 stopniach C, a więc mogą być ulokowana także w nieogrzewanym garażu czy spiżarce. W obu modelach dodatkowo pomocny jest elektroniczny panel sterujący, dzięki któremu można wygodnie regulować temperaturę w zależności od rodzaju produktów, zapewniając im optymalne warunki mrożenia.
Minimalne zużycie energii, maksymalne oszczędności!
Owoce i warzywa muszą być porządnie zamrożone. Większość produktów powinna być przechowywanych w temperaturze poniżej -18°C lub niższej, aby zachowały swoje wartości odżywczych. Dlatego przy wyborze zamrażarki warto wziąć pod rozwagę zużycie energii elektrycznej. Ze względu na swoją konstrukcję i większą pojemność, zamrażarki skrzyniowe mogą zużywać więcej energii elektrycznej niż szufladowe. Dobrym i ekonomicznym wyborem spośród modeli szufladowych jest zamrażarka MPM-182-ZS-14 pracująca w klasie energetycznej E, która dodatkowo jest wyposażona w pięć pojemnych półek z szufladami oraz w pojemnik na kostki lodu.
Design kontra cena
Kolejnym plusem zamrażarek szufladowych jest ich elegancki design. Modele te kształtem przypominają lodówki, wiele z nich np. MPM-182-ZS-09/E ma opcję zmiany kierunku montażu drzwi. Zamrażarki szufladowe to urządzenia wysokie i wąskie, dlatego łatwiej je ulokować w kuchni i dopasować do zabudowy kuchennych czy sprzętów AGD niż modele skrzyniowe. Te z kolei idealnie odnajdą się w dużych kuchniach, spiżarkach, na działce, w domkach letniskowych, a także w sklepach, gastronomi i hotelach. Ważną rolę przy decyzji o zakupie zamrażarki gra także cena. Zamrażarki skrzyniowe mają zazwyczaj prostą konstrukcję z jedną otwieraną pokrywą, co sprawia, że są tańsze w produkcji, a to wpływa na ich ostateczną cenę.
Jaką pojemność zamrażarki wybrać?
Mała zamrażarka o pojemności do 150 litrów sprawdzi się w Twoim domu, jeżeli masz 3-4 osobową rodzinę i robisz zakupy z wyprzedzeniem. Taka kubatura wystarczy, aby odciążyć zamrażalnik lodówki i oszczędzić czas na codziennych zakupach.
Średnia zamrażarka od 150 do 250 litrów przyda Ci się, jeśli masz dużą rodzinę, mieszkasz z wieloma współlokatorami, robisz zapasy żywności na dłużej lub lubisz przez cały rok cieszyć się naturalnym smakiem owoców sezonowych.
Duża zamrażarka przekraczająca 250 litrów będzie dla Ciebie odpowiednia, jeżeli na bieżąco przechowujesz duże ilości mrożonych produktów lub prowadzisz firmę gastronomiczną lub sklep spożywczy.
Wybierając pojemność zamrażarki, pamiętaj, że warto kupić mniejsze urządzenie i wypełniać je po brzegi, niż mrozić samo powietrze w większym modelu. Takie rozwiązanie będzie oszczędne dla Twojego portfela i przyjazne dla planety.
Nowoczesna technologia ulokowana z zamrażarkach pomaga domownikom w prawidłowym mrożeniu żywności, dbając o ich wygodę, ale także zdrowie. System mrożenia żywności pozwala cieszyć się ulubionymi owocami i warzywami przez cały rok, a nowoczesne funkcje tj. winter secruity czy elektroniczny panel sterujący, optymalizują prace zamrażarki w niskich temperaturach, zapewniając zarówno jej prawidłowe działanie, jak i ochronę przechowywanej żywności.
.