Poszukując zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych dań, warto sięgnąć po urządzenie, jakim jest frytownica beztłuszczowa. To właśnie dzięki temu wielofunkcyjnemu sprzętowi można przyrządzić szereg różnych potraw, zarówno dla osób lubiących mięso, jak i miłośników warzyw czy słodkich przekąsek. Jakie dania można przyrządzić we frytkownicy beztłuszczowej?

Frytkownica beztłuszczowa – jak działa?

Frytkownica beztłuszczowa to szalenie praktyczna pomoc w kuchni. Jest idealna dla osób zapracowanych, którym jednak zależy, aby samodzielnie przyrządzać posiłki w domu. Urządzenia mają często nowoczesny design i łatwy w obsłudze panel kontrolny z kolorowym wyświetlaczem. Nierzadko można zintegrować je z aplikacją na smartfona. Użytkownicy gromadzą się w społeczności wymieniającej się pomysłami na nieszablonowe wykorzystanie frytkownicy. Jeśli chodzi o dodatkowe akcesoria, można spotkać nawet blachę do wypiekania pizzy.

Frytki – podstawowe wykorzystanie urządzenia

Należy zacząć od podstawowej funkcji frytkownicy, czyli od przyrządzenia frytek. Chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć frytek mrożonych, to znacznie lepiej będzie przyrządzić je samemu z wykorzystaniem świeżych ziemniaków. Warto dobrać odpowiedni rodzaj. W Polsce istnieje ponad 100 ich odmian. Z myślą o frytkach warto zaopatrzyć się w te z grupy B, które charakteryzują się dość dużą zwięzłością i zrównoważoną twardością. Zaliczają się do nich odmiany takie jak: Agnes, Jurata, Irga czy Gala. Ziemniaki należy obrać, umyć pod bieżącą wodą, a następnie lekko osuszyć i pokroić w paski, starając się, aby były one równej grubości. Pozwoli to na równomierne wypieczenie wszystkich frytek w urządzeniu. Frytkownice beztłuszczowe są wyposażone w specjalne programy, które wystarczy włączyć, aby urządzenie dostosowało temperaturę i czas przygotowania do rodzaju potrawy. Generalnie po około 30 minutach można już cieszyć się smakiem chrupiących frytek. Należy jednak pamiętać, aby w połowie cyklu przemieszać zawartość, żeby była równo przypieczona.

Frytki z batatów – słodka alternatywa dla ziemniaków

Alternatywą dla ziemniaków mogą być bataty, charakteryzujące się mocniej wyczuwalną słodyczą. Można też spróbować przyrządzić zdrowe zamienniki, na przykład frytki z marchewki pokrojonej w słupki. Istnieje bardzo wiele przepisów z wykorzystaniem między innymi: cukinii, pietruszki, selera, buraka czy kalarepy. Sporo możliwości daje też dynia, gdyż jej odmiany mogą się od siebie znacząco różnić.

Dania obiadowe z mięsem i warzywami

Praktycznie każde danie, które można by zrobić na patelni, uda się też we frytkownicy beztłuszczowej. Przykładem mogą być kotlety mielone. Mięso może zostać idealnie upieczone – bez użycia nawet grama tłuszczu. Frytownice są też świetne do przyrządzania chrupiących warzyw, takich jak brukselka, kalafior i kabaczek. Co najlepsze – mogą być wyjęte prosto z zamrażalnika. Nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.

Chrupiąca kolacja prosto z frytkownicy

Grzanki to też świetna opcja na szybką kolację. Wstępnie zapieczone pieczywo (na przykład już pokrojona bagietka), po wyjęciu z frytkownicy będzie stanowić pyszną bazę do przesmarowania pastą z awokado czy ułożenia włoskich, jakościowych składników oraz warzyw. Inną opcją może być włożenie kanapki już złożonej w całość do frytkownicy, aby roztopić ser znajdujący się na górze.

Pyszne przekąski i słodkie desery

Tradycyjny popcorn również nadaje się do przyrządzenia we frytkownicy beztłuszczowej. Wystarczy ziarna kukurydzy wysypać bezpośrednio na tackę, ustawić program i poczekać, aż urządzenie w dosłownie kilka minut przyrządzi pyszną przekąskę. Ze względu na zasadę działania i obieg powietrza liczba spalonych ziaren jest ograniczona do minimum. Frytkownica beztłuszczowa nadaje się również znakomicie do przyrządzania słodkich deserów. Przykładem mogą być babeczki lub muffinki. Miłośnicy zdrowych przekąsek na pewno docenią możliwość przygotowania suszonych owoców, na przykład plasterków jabłka czy banana.

Czym frytkownice różnią się od minipiekarnika?

Choć frytkownica beztłuszczowa może przypominać minipiekarnik, jest między nimi wiele różnic. Pierwsza to większa wydajność i zarazem możliwość uzyskania wyższej temperatury. Ze względu na niewielkie wymiary komory wewnętrznej frytkownicy czas przygotowania dań może być nawet dwukrotnie krótszy. Czas potrzebny do osiągnięcia maksymalnej temperatury też jest dużo niższy i może wynosić zaledwie 3 minuty. Dużo większa kontrola nad procesem pieczenia i możliwość o wiele bardziej precyzyjnego dostosowania temperatury to kolejne zalety frytkownicy, a zarazem elementy odróżniające ją od typowego minipiekarnika. Użytkownicy, którzy nie chcą tracić czasu w kuchni, z pewnością docenią możliwości, jakie daje timer i wyłącznik automatyczny skorelowany z konkretnymi programami. Niektóre modele frytkownic oferują nawet funkcje użycia pary – jak w nowoczesnych piekarnikach. Opcja dodatkowego przypiekania od góry z pewnością zadowoli wszystkich fanów chrupiącej skórki z kurczaka czy sera na zapiekance.

Intuicyjność obsługi frytkownicy beztłuszczowej jest ważna, podobnie jak liczba i rodzaj programów automatycznych. To właśnie te parametry odpowiadają za wygodę i łatwość użytkowania urządzenia. Jego moc również jest kluczowa, zarówno jeśli chodzi o stopień przypieczenia, jak i możliwość jednorazowego przygotowania dużych porcji posiłków. Frytkownica beztłuszczowa jest urządzeniem prostym w czyszczeniu. Niektóre elementy można z powodzeniem myć w zmywarce. Brak styczności z olejem czy masłem przyczynia się do tego, że sprzęt nie brudzi się tak mocno, jak na przykład grill elektryczny. Wsparciem w codziennym gotowaniu jest też wbudowana opcja rozmrażania owoców, warzyw czy pieczywa.

Loading...